freeCodeCamp : Build a Tribute Page

PIOTR RUBIK

MANAGEMENT

Polski kompozytor muzyki pop, filmowej i teatralnej, producent muzyczny oraz prezenter telewizyjny.

Piotr Rubik urodził się 3 września 1968 roku w Warszawie. Od dziecka kształcił się jako wiolonczelista, najpierw w Podstawowej Szkole Muzycznej im. Emila Młynarskiego w Warszawie, potem w Liceum Muzycznym im. Karola Szymanowskiego w Warszawie i Akademii Muzycznej im. Fryderyka Chopina w Warszawie. Jako wiolonczelista współpracował z wieloma znakomitymi orkiestrami, m. in. Orkiestrą Światową Jeunesses Musicales i Sinfonia Varsovia. Od dziecka wiedział, że jego główną pasją jest kompozycja. Na swej artystycznej drodze współpracował z wieloma wybitnymi wykonawcami pisząc dla nich utwory, akompaniując jako pianista czy prowadząc koncerty jako dyrygent. Jako producent muzyczny zrealizował przeszło 30 albumów, między innymi dla Michała Bajora czy Małgorzaty Walewskiej. Jego pierwszym dużym przebojem był “Dotyk” śpiewany przez Edytę Górniak. Pisze muzykę filmową (m. in. “Ja wam pokażę”, “Ryś”). Jego utwory promowały duże, polskie produkcje filmowe takie, jak “Quo vadis” czy “Zemsta”. Jest twórcą sygnałów radiowych i telewizyjnych (m. in. “Wiadomości”, “Tomasz Lis na żywo”, oprawa programu I Polskiego Radia). Największą popularność przyniosły mu wielkie formy wokalno – instrumentalne takie jak oratoria “Tu es Petrus” czy “Psałterz wrześniowy”. Przeboje z tych dzieł – “Niech mówią, że to nie jest miłość” (uznana polską piosenką wszechczasów w plebiscycie Radia Zet) czy “Psalm dla ciebie” przez wiele tygodni utrzymywały się na szczytach list przebojów. Płyty Piotra Rubika sprzedały się w setkach tysięcy egzemplarzy. Kompozytor jest laureatem wielu nagród, m. in. 1 miejsce na Fesiwalu Jedynki w Sopocie w 2005 r, Super Jedynka za płytę roku oraz Super Super Jedynka dla najpopularniejszego wykonawcy w 2006r, Wiktor 2006, Telekamera 2007, 1 miejsce na festiwalu Top Trendy w 2007r (kolejne statuetki Top Trendy otrzymał też za 2008 i 2009 rok), Teraz Polska 2007, Róże Gali 2007. Piotr Rubik udziela się również w popularnych programach telewizyjnych. Wraz ze swoją drużyną „Klika Rubika” wygrał pierwszą, polską edycję programu „Mali Giganci”, a obecnie zasiada w fotelu jurora w nowym show „Aplauz, aplauz”.

Dyskografia:

  • 2004 - Świętokrzyska Golgota
  • 1 maja 2005 - Tu Es Petrus
  • 13 marca 2006 - Rubikon
  • 20 października 2006 - Psałterz Wrześniowy
  • 23 listopada 2006 - Tryptyk Świętokrzyski
  • 17 grudnia 2007 - Zakochani w Krakowie
  • 25 marca 2008 - Habitat, moje miejsce na ziemi
  • 22 maja 2009 - RubikOne
  • 2 października 2009 - Santo Subito
  • 8 listopada 2011 - Opisanie świata
  • 20 listopada 2015 - Pieśni szczęścia
  • 25 lipca 2016 - Z powodu Mojego imienia

"Masz prawo kochać, masz prawo śnić Masz prawo śpiewać, masz prawo żyć"

Roman Kołakowski, To cała prawda

Psałterz Wrzesniowy

Oratorium jest poświęcone wydarzeniom z września XX i XXi wieku (atak na Polskę oraz zamach na World Trade Center). Teksty pieśni "Psałterza Wrześniowego" wskazują przyczyny tych wszystkich nieszczęść. Śą nimi nienawiść i zło, które królują w ludzkich sercach i umysłach. Autor libretta zadaje pytanie: dlaczego religia zmienia ludzi w fanatycznych terrorystów, którzy przeprowadzają zbrodnicze ataki, dlaczego z taką łatwością łamią Przykazania Boże i prawa ludzkie.